鶏飼料へのメチルセルロース添加が消化率に及ぼす影響

( Max 2000 Items )
URI http://shark.lib.kagawa-u.ac.jp/kuir/metadata/2455
Title
鶏飼料へのメチルセルロース添加が消化率に及ぼす影響
Title Alternative
Effect of methylcellulose supplement on digestibility of diet in chickens
File
Description

The present experiment was conducted in order to investigate the influence of a dietary supplement of 1-3% methylcellulose on 1) the rate of passage of food through the alimentary tract and 2) the digestibility of nutrients in chickens, using single comb White Leghorn cockerels with an artificial anus. The following results were obtained. When chickens were fed the conventional diet to which was added 2 adn 3% of metylcellulose (with carmine as a marker) the time required for food to pass through the alimentary tract was significantly increased. Protein-digestibility tended to increase and crude-fat digestibility to decrease as the metylcellulose supplement to the diet was increased. On the other hand, the digestibility of nitrogen-free extracts was little affected by the dietary supplement of metylcellulose. These results indicate that a dietary supplement of metylcellulose has no nutritional effect in chickens.

鶏飼料へのMCの添加が、消化管内通過時間および消化率にいかなる影響を及ぼすかについて知るため、人工肛門を設着した単冠白色レグホーン種オス24羽を用いて実験を行い、次のごとき結果を得た。 慣用飼料とそれに1%、2%および3%のMCを添加した飼料に、さらに標識としてカルミンを添加して消化管内通過時間を測定した結果、2%および3%添加区で著しく遅延することが認められた。 またMC添加による消化率の変化については、粗蛋白質ではMCの量が多くなるにつれて高くなる傾向を示し、粗脂肪では反対に低下する傾向が認められた。一方、可溶無窒素物の消化率はMC添加により差がみられなかった。以上のことからMC添加は栄養的に有意義であるとは考えられない。

Author
著者 一色 泰
著者(ヨミ) イッシキ ユタカ
著者(別表記) Isshiki Yutaka
Publication Title
香川大学農学部学術報告
Volume
28
Start Page
33
End Page
36
Publisher
香川大学農学部
Published Date
197703
ISSN
0368-5128
NCID
AN00038339
Resource Type
Departmental Bulletin Paper
Language
jpn
Text Version
publisher
Set
香川大学
Copyright (C) 2009 Kagawa University All rights reserved.