肝臓および腎臓Glucose-6-Phosphatase活性の変動特異性

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URI http://shark.lib.kagawa-u.ac.jp/kuir/metadata/2469
Title
肝臓および腎臓Glucose-6-Phosphatase活性の変動特異性
Title Alternative
Specificity of changes in hepatic and renal glucose-6-phosphtase activities
File
Description

Levels of hepatic and renal glucose-6-phosphatase (G6Pase, EC 3.1.3.9) were assayed in normal rats fed a high fat or a high protein diet, fasted and thyroxine-treated rats. The enzyme assay was carried out with homogenates which had been supplemented either with distilled water or 1.2% neutral sodium deoxycholate solution to a final concentration of 0.2%. Increases in the hepatic activity of G6Pase caused by feeding the high fat diet, withdrawal of food and thyroxine treatment were associated with an increase in the degree of in vitro stimulation of this enzyme activity by deoxycholate. In contrast, a change in the degree of in vitro stimulation of G6Pase activity was not observed in the kidney cortex, in spite of increases in the activity of G6Pase in the absence of the detergent caused by feeding the high protein diet, withdrawal of food and thyroxine treatment, except for feeding the high fat diet. The inclusion of bovine serum albumin in the assay media magnified the degree of in vitro stimulation of G6Pase activities in the liver and kidney cortex. From these facts, the difference in the mode of response of G6Pase activity in the liver to feeding of dietary fat as compared with that in the kidney cortex to feeding of dietary protein was apparent.

高脂肪食摂取, 高たんぱく食摂取ラット, 絶食および甲状腺ホルモン投与ラットにおける, 肝臓および腎臓G6Pase(EC.3.1.3.9)の活性変動について検討した. 酵素活性の測定はあらかじめ水又はデオキシコール酸(終濃度0.2%w/v)を添加したホモヂネートについて行った. 高脂肪食投与, 甲状腺ホルモン(T4)投与および絶食によってラット肝臓のG6P ase活性は増加し, 同時に, デオキシコール酸の添加によって起る酵素の活性促進効果の増大をともなった. けれど, 高タンパク食投与, 甲状腺ホルモン投与および絶食により腎臓のG6P ase活性が増加したが, デオキシコール酸処理による酵素の活性促進効果の増大は認められなかった. 高脂肪食摂取によりラットの腎臓G6P ase活性は変動しなかったが, デオキシコール酸の活性促進効果の増大のみ認められた. 肝臓G6P ase活性量とデオキシコール酸添加による酵素の活性化の程度との間に相関がみられたが, 腎臓の酵素活性についてはそのような関係はなかった. 牛血清アルブミンの添加(in vitro)により両臓器のG6Pase活性の促進がみられた. さらに, アルブミンの添加はデオキシコール酸添加効果の増大をともない, しかもこの効果は, 肝臓, 腎臓のいずれの酵素についても同様に認められた. これらの事実から, 肝臓G6Paseの高脂肪食に対する反応と, 腎臓G6Paseの高タンパク食への反応との間に明かな差異を認めた.

Author
著者 鈴木 博雄
著者(ヨミ) スズキ ヒロオ
著者(別表記) Suzuki Hiroo
著者 杉沢 博
著者(ヨミ) スギサワ ヒロシ
著者(別表記) Sugisawa Hiroshi
Publication Title
香川大学農学部学術報告
Volume
28
Start Page
163
End Page
168
Publisher
香川大学農学部
Published Date
197703
ISSN
0368-5128
NCID
AN00038339
Resource Type
Departmental Bulletin Paper
Language
jpn
Text Version
publisher
Set
香川大学
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