鶏における大麦の消化率と消化管内通過速度について

( Max 2000 Items )
URI http://shark.lib.kagawa-u.ac.jp/kuir/metadata/2557
Title
鶏における大麦の消化率と消化管内通過速度について
Title Alternative
Study on the digestibility and feed passage in alimentary tract of barley in the chicken
File
Description

The nutritive value of barley has been recognized to be below that of corn for the chicken. The objective of the present experiment was to investigate the factor(s) lowering the nutritive value of barley. Using SCWL cockerels with an artificial anus, digestibility and feed passage in alimentary tract were determined for the conventional diet, ground yellow corn and ground barley at 120- and 150-day old, respectively. Digestibility of barley was much lower than that of the conventional diet or corn for all nutrients and total digestible nutrients (TDN) of barley was decreased to 86% of corn, resulting from marked reduction of digestible crude fat and fiber. Feed passage in alimentary tract was 154 minutes for barley, which was much more rapid than the conventional diet (216 minutes) or corn (215 minutes). From the results mentioned above, the poor nutritive value of barley might be explained by the fact that the passage of barley was too rapid to be digested and absorbed adequately.

養鶏用飼料としての大麦の利用性の低い原因を追究する目的で, 人工肛門を設着した単冠白色レグホーン種雄を用い, 大麦の消化率と消化管内通過速度を測定し, 慣用飼料およびトウモロコシと比較検討した. 1). 150日齢に消化率を測定した結果, 大麦は慣用飼料およびトウモロコシよりも全成分において劣り, 特に粗脂肪と粗繊維の消化率の低下は顕著であった。また, 可消化養分総量ではトウモロコシの約86%であった. 2). 120日齢に飼料の消化管内通過速度を測定した結果, 慣用飼料とトウモロコシでは216分と215分で差はなかったが, 大麦では154分で著しく通過が速かった. 以上のことから大麦は消化管内通過速度が著しく速いために栄養素の消化吸収が充分になされないで排泄され, 消化率および栄養価が低くなる可能性が示唆された.

Author
著者 一色 泰
著者(ヨミ) イッシキ ユタカ
著者(別表記) Isshiki Yutaka
著者 新 比呂志
著者(ヨミ) シン ヒロシ
著者(別表記) Shin Hiroshi
著者 中広 義雄
著者(ヨミ) ナカヒロ ヨシオ
著者(別表記) Nakahiro Yoshio
Publication Title
香川大学農学部学術報告
Volume
32
Issue
1
Start Page
17
End Page
20
Publisher
香川大学農学部
Published Date
198010
ISSN
0368-5128
NCID
AN00038339
Resource Type
Departmental Bulletin Paper
Language
jpn
Text Version
publisher
Set
香川大学
Copyright (C) 2009 Kagawa University All rights reserved.