カキ果実の発育期における果皮の微細構造の季節的変化

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タイトル
カキ果実の発育期における果皮の微細構造の季節的変化
タイトル(別表記)
Ultrastructural changes of fruit surface of kaki ( Diospyros kaki Linn. f.) through developmental phase
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内容記述

Ultrastructural changes of fruit surface of kaki thruogh the developmental phase were investigated by a scanning electron microscope for both early and late ripening varieties, Izu and Fuyu, respectively. In the middle of June, waxy bloom appeared as tiny ball-like structure in both varieties. The bloom developed gradually into tube-like structure and in the end of June it covered the entire surface of the fruits. The waxy bloom matured in mid-July to mid-August and developed into thin notched wax leaflets. Many unicellular and unbranched hairs were formed on the fruit surface of the early ripening variety Izu, but not in the late ripening variety Fuyu. The hairs were broken away from the surface as fruits enlarge, and many scars were left on the fruit surface. The formation of polygonal cracks was initiated at the sites of scars. In Izu variety, cracks in cuticular layer were formed in mid-September and found to be net-like structure, but in Fuyu the cracks were observed to be a broken line toward the end of September. The sites of cracks were apparently risen and the cracks were found to reach into subepidermal cells.

カキの早生種の伊豆と晩生種の富有の果実の発育期における果皮の微細構造の季節的変化を走査電子顕微鏡を用いて調査した. 果粉は両品種ともに6月中旬に表皮に小さい円形の塊状に形成され, 次第に発達して6月下旬には表皮の全面に密生し, 先端がやや丸味をおび, 7月中旬にはさらに薄片状となって8月中旬にキクの葉状を呈した. 伊豆の果皮には多数の毛が生えており, 富有では認められなかった. 毛は果実の肥大につれて表皮から脱落して毛じ痕となり, 周辺にき裂が拡大して多角形のき裂となった. 果皮のき裂は伊豆では9月中旬に発生して網の目状に, 富有では9月下旬に発生して破線状に発達した. き裂部は明らかに隆起しており, 亜表皮細胞にまで達していた.

著者
著者 中條 利明
著者(ヨミ) チュウジョウ トシアキ
著者(別表記) Chujo Toshiaki
著者 本馬 昭晴
著者(ヨミ) ホンマ アキハル
著者(別表記) Honma Akiharu
著者 葦澤 正義
著者(ヨミ) アシザワ マサヨシ
著者(別表記) Ashizawa Masayoshi
掲載誌
香川大学農学部学術報告
33
2
開始ページ
95
終了ページ
101
出版者
香川大学農学部
出版年月日
198203
ISSN
0368-5128
NCID
AN00038339
資料タイプ
紀要論文
言語
日本語
出版社版
区分
香川大学
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