A liquid diet supplement containing structured medium- and long-chain triacylglycerols does not increase body fat accumulation in healthy young women

( 最大 2000 件 )
URI http://shark.lib.kagawa-u.ac.jp/kuir/metadata/277
タイトル
A liquid diet supplement containing structured medium- and long-chain triacylglycerols does not increase body fat accumulation in healthy young women
タイトル(別表記)
構造化中長鎖脂肪酸トリグリセリドを含む液体補助食品は若年女性の体脂肪蓄積を増加させない
ファイル
内容記述

The effects of a liquid-formula diet supplement containing structured medium- and long-chain triacylglycerols (SMLCT) composed of medium (10%) and long chain (90%) fatty acids were compared with those of long chain triacylglycerols (LCT) on body fat accumulation in 10 healthy female volunteers aged 18-29 years. The subjects were randomly assigned SMLCT or LCT group. The subjects in each group received a liquid-formula diet supplement of SMLCT or LCT, which provided 1040kJ plus daily energy intake for 12 weeks. Mean energy intake containing liquid diet throughout the 12-week period did not differ between the SMLCT and LCT groups. Body weight of subjects in both groups increased slightly from baseline throughout the 12-week period, but the differences were not significant. Rates of variation of body fat percentage were lower in the SMLCT group than in the LCT group throughout the 12-week period, particularly at 8 weeks, the difference was significant. Comparisons between the SMLCT and LCT groups at baseline and 12 weeks showed no significant differences in any of the biochemical blood parameters. These results suggest that replacing LCT with SMLCT over long periods of time could produce body fat loss in the absence of reduced energy intake.

10%の中鎖脂肪酸と90%長鎖脂肪酸からなる構造化中長脂肪酸トリグリセリド(SMLCT油)および長鎖脂肪酸トリグリセリド(LCT油)が体脂肪蓄積に及ぼす影響を, 18-29歳の若年健常女性10名を用いて比較検討した.被験者をランダムに5名ずつに分け, それぞれSMLCT群およびLCT群とした.おのおののグループの被験者にそれぞれSMLCT油あるいはLCT油を含む液体補助食品(1040kJ/day)を毎日, 12週間にわたり摂取させた.液体補助食品を含むエネルギー摂取量の平均値は, SMLCT群およびLCT群の間に差を認めなかった.12週間の実験期間を通して, 体重は増加傾向にあったが, SMLCT群およびLCT群の体重増加量は同程度であった.体脂肪率の増加率は実験期間を通して, SMLCT群に比べてLCT群で高値であり, 特に8週目で有意であった.実験前後の血液生化学検査値には, 全ての検査項目においてSMLCT群およびLCT群間に差は見られなかった.これらの結果から, SMLCT油はLCT油に比べて体脂肪蓄積を増加させない油脂であり, 食用油脂をLCT油からSMLCT油へ代えることは, 減量のための食事療法として利用可能であることが示唆された。

著者
著者 Matsuo Tatsuhiro
著者(ヨミ) マツオ タツヒロ
著者(別表記) 松尾 達博
著者 Matsuo Masako
著者(ヨミ) マツオ マサコ
著者(別表記) 松尾 雅子
著者 Kasai Michio
著者(ヨミ) カサイ ミチオ
著者(別表記) 笠井 通雄
著者 Takeuchi Hiroyuki
著者(ヨミ) タケウチ ヒロユキ
著者(別表記) 竹内 弘幸
掲載誌
香川大学農学部学術報告
53
開始ページ
35
終了ページ
41
出版者
香川大学農学部
出版年月日
20010330
ISSN
0368-5128
NCID
AN00038339
資料タイプ
紀要論文
言語
英語
出版社版
区分
香川大学
Copyright (C) 2009 Kagawa University All rights reserved.